Aktiviteter innan 2014

Aktiviteter innan 2014

Hösten 2013

”Det nyckelfria samhället”
med inpassering, rapportering och digitala informationstavlor

Måndagen den 18 november kl. 17.00-20.00!

Välkommen till en digital afton där vi ska fördjupa oss vad som för några år sedan var ”överkurs” men i dag allt mer är ett måste. Fördelen är väl dock att priserna gått ner och framförallt har tekniken blivit betydligt mer lätthanterad.

Rickard Walls, Aptus, presenterar deras produkter gällande entrén-informationstavlor, besökshantering och tvättstugebokning.

Sebastian Oderstedt, DinBox, presenterar Boenderegistret. Det är en tjänst som hanterar adresser och boende för namnskyltsutskrifter, postboxar och digitala våningsregister.

Vi kommer också titta igenom vad det aktuella regelverket samt vad praxis är, gällande intern kameraövervakning i fastigheter.

Årets höstkonferens 2013

Mellan söndagen den 22/9 och tisdagen den 24/9 var vi i Köpenhamn!

Temat var:

Grön Ekonomi Hållbar lönsamhet – fördelar och fällor i det praktiska miljöarbetet.

Vi vill tacka Bo Svensson på Wallenstam, Alrik Hafström på Fastighetsägarna, Thomas Underskog på Advokatfirman Åhberg & Co för intressanta samtal. Ett stort tack till Henrik Jensen på De Forenede Ejendomsselskaber i Köpenhamn för otroligt intressanta besök på bl.a. 8-talet i Örestad.


8-talet


8-talet


Ett litet men glatt gäng denna gång.

Stadspromenad i centrala Sundbyberg

måndagen den 2 september kl 17 !

Vi hoppas att din semester har varit/är lugn och avkopplande. Men nu börjar det bli dags att lämna hängmattan – Och vad är väl då mer passande än att träffa kollegorna och gå en uppfriskande och lärorik promenad!

Vi ska på en dryg timme bli guidade av några av de som är med och helt ändrar utseendet på området runt järnvägen. Vår ciceron blir Robert Kull på Förvaltaren Lokalfastigheter, som kommer ta oss i genom de förändringar som skett och vilken påverkan detta har haft både positivt och negativt på stadskärnan.

Vi ska sen passera förbi ett par planerade förädlingsprojekt ner till Swedbanks nya huvudkontor. Den tidigare parkeringsytan med toppläge intill kollektivtrafiken ska 2014 husera 2 500 medarbetare. Fastigheten kommer att bli en föregångare inom svenskt kontorsbyggande. Byggherren Humlegården kommer presentera projektet och berätta om tankarna bakom. På grund av banken säkerhetskrav kommer det inte bli några visningar av byggnaden, så det är ett speciellt tillfälle att få information om fastigheten, inom ramarna för dessa krav.

Vi går vidare ner till torget och tittar övergripande på Signalfabriken, ett helt eget kvarter med bostäder, butiker, hotell och det nya biblioteket. Man slår upp portarna i slutet av september – något som helt kommer att ändra dynamiken i stadskärnan.

Vi rundar av med att vara de första som besöker det ännu ej öppnade Sundbybergs köksbryggeri – som ligger i en spektakulär byggnad, den före detta Betlehemskyrkan i hörnet Sturegatan-Esplanaden.

Här kommer bryggarna Peter Bergholtz & Per Stocke berätta om sitt mikrobryggeri och vi får prova några öl samtidigt som vi äter lite smörgåsar.

Detta äger som sagt rum måndagen den 2 september 2013 kl 17.00 – ca19.00.
Vi samlas vid tunnelbanans entré vid Järnvägsgatan 10.

Kostnaden är 250.-/person och anmälan kan ske fram till den 23 augusti. Som vanligt är vi tacksamma för snar och bindande anmälan. Antalet platser är begränsade till 25 deltagare och som vanligt gäller först till kvarn..

Våren 2013

OBS Anmälan sker längst ner på denna sida i formuläret OBS

Vårmiddag i Bergianska Trädgården den 22 maj


Viktoriahuset och Viktoriadammen

Vi träffas i Bergianska Trädgården för att först få en tur genom trädgården under ledning av Bergianska vänföreningens ordförande, Ulla Tandberg.  Sedan samlas vi i det vackra Gamla Orangeriet för att lära oss mer om hur vi kan plantera och underhålla innerstadsgårdarna. Här lyssnar vi till Trädgårdsmästare Marina Rydberg från Bergianska Trädgården, varefter vi själva samtalar om vad som är rimliga ambitioner/kostnader för innergårdar och givetvis hur underhållet kan läggas upp. Sedan är det dags för en meny under temat –Vårsmak

Liten räk- och kräftröra i glas Kall inkokt lax med rosépeppar, sauce verte samt syrade grönsaker Potatis- och primörsallad med dijonnaise Örtstekt ryggbiff provencale med rostad vitlökscrème Västerbottenkaka med gräslökscrèmeSallad på späda blad, gröna bönor och semitorkade tomater Hembakat bröd och smör+ givetvis ett par bra svala roséviner

Detta äger som sagt rum onsdagen den 22 maj 2013  kl 17.00- 20.30.Vi samlas vid plantagens entré precis efter järnvägsövergången.

Väl mött,

Styrelsen

Årsmöte 2013 för Föreningen Stockholms Fastighetsförvaltare 

Skansen Måndag 22 april kl. 17.00

Möt Skansens fantastiska kulturhistoriska miljöer – Byggnadsteknik från förr.

Kulturhistorisk guidning med besök i Skansens hus och gårdar.  
Program/tider:
Samling:   Kl. 17.00 Huvudentrén där våra guider väntar och delar in oss i mindre grupper.
Visning:    Kl. 17.00 – 18.00 Guidad tur i Skansens hus och gårdar med fokus på byggnaderna.
Därefter samlas vi i Restauration Gubbhyllans underbara hus från 1810, för Årsmöte med efterföljande middag.
Årsmöte:  Ca.18.15 – 19.00
Middag:    Kl. 19.00
Gubbhyllan står för matkulturen på Skansen under devisen – Råvaror i tid och säsong!
Välkomstdrink med tilltugg.
Förrätt:       Nässelsoppa med cirkulerat ägg.
Varmrätt:  Kalvstek med vit sparris, ragu på öländska citronbönor och lättrökt sidfläsk, 
                      rostad rotselleripuré, mustig rödvinssky.
Efterrätt:   Nyvevad mandelkrispglass med krämig maräng, rostad kronanskaka med
                     kanderade hasselnötter och lättsyltad rabarb.
                     Kaffe/thé med avec.
                     – samt givitvis högt rekommenderade viner..

Kostnad och anmälan: 795: -/person (895: -/PP för gäster) vilket faktureras resp. medlem.
Din anmälan vill vi ha senast onsdagen den 27 mars.Anmäl dig i formuläret nedan alt. maila till info@forvaltarforeningen.se.
Anmälan är bindande.Dagordning, årsredovisning samt verksamhetsberättelse finner Du genom att klicka här

Varmt välkommen!

Styrelsen

Vinterkonferens i Sälen Söndag 17 mars kl. 13 ‐ tisdag 19 mars kl.13

På årets upplaga av Sälenkonferensen kommer vi umgås mer, lära känna våra föredragshållare lite bättre, samtidigt som vi får mer kunskap och träffar nya och gamla kollegor. Boendet såväl som själva konferensen sker på Sälens mysigaste hotell, Olarsgården som vi har för oss själva. Här känner man värmen både från brasan och personalen, dessutom har restaurangen hög ambition, arbetar med lokala råvaror och en bra vinlista

Innehåll & Föreläsare

Vi kommer att fokusera på olika typer av hyressättning, inklusive blockhyra samt vad som krävs för att uppnå rätt hyra i samband med energibesparande åtgärder. Vidare också vilka avtal man kan ingå direkt med hyresgäster. Helt nytt för i år är s.k. case studies. Deltagarna kommer att matchas ihop i grupper baserat på yrkesområde och gemensamt komma med rekommendationer utifrån verkliga frågeställningar. Att lära av varandras erfarenheter genom gruppövningar är ett oslagbart verktyg för att se på sina arbetsuppgifter med nya ögon.

Bengt Olsson, nestorn inom hyressättning i Stockholm kommer att tala om bostadshyresförhandlingar i nyproduktion, ombyggnad och löpande förvaltning. Regelverk och fördjupning om förhandlingsprocessen och relativ hyressättning.

Robert Ström, vår mentor inom det juridiska har två huvudspår, dels Hyreslagens möjligheter till att träffa direkta avtal med hyresgäster inom olika områden, dels tekniken runt förhandling av hyra vid frånval ‐ t.ex. vid individuell mätning av vatten.

Jonas Fritzson på Ecoguard talar på temat energibesparing och möjligheterna med individuell mätning av värme och vatten. Han täcker både tekniken och ekonomin samt påverkan på hyresnivåer.

Preliminärt program

Söndag 17 mars Ankomst 13.30 Lunchbuffé serveras Olarsgården 14.30 Konferensen inleds, presentation, utdelning av case studies. 17.30 Återsamling, genomgång av grupparbeten Bengt Olsson: Bostadshyresförhandlingar i nyproduktion, ombyggnad och löpande. 19.30 Samling för Champagneskål 20.00 Trerätters middag på Olarsgårdens Restaurang

Måndag 19 mars 07.30 Frukostbuffé 08.30 Enskilda förberedelser med möjlighet till skidåkning 13.00 Lunchbuffé serveras Olarsgården 14.00 Jonas Fritzson: energibesparing och möjligheterna med individuell mätning av värme och vatten samt hyreseffekter. 15.30 Kaffe & prat. 16.00 Robert Ström: Förhandling av hyra vid frånval – t.ex. vid individuell mätning av vatten. Möjligheter att träffa direkta avtal med HG inom ramen för förhandlingsordning. 19.00 Samling för vargtass. 19.30 Annorlunda middagsupplevelse på fjället

Tisdag 20 mars 07.30 Frukostbuffé 08.30 Presentation av gruppernas arbeten under vistelsen 10.00 Kaffe m kaka ( tid för utcheckning ) 10.30 Bengt Olsson: Förhandlingsprocessen, Regelverk och relativ hyressättning. 12.00 Avslutning på konferens, utvärdering

Praktiska detaljer

Resa till Sälen Vi tar oss själva till och från Sälen. De som önskar samåka, oaktat om man är förare eller passagerare, kan anmäla sitt intresse till info@forvaltarforeningen.se.

Boende Vi bor på fantastiska Olarsgården där alla våra rum har olika karaktärer och storlekar. Konferenspriset förutsätter del i dubbelrum. Önskas enkelrum ordnas det till en kostnad av 1 150.‐ p.p. exkl. moms Om man vill njuta av skidåkningen under torsdag, fredag och lördag kan man hyra del i Olarsgårdens Stuga. Kostnaden är 5 000.‐ för perioden inkl. moms och då disponerar man ett dubbelrum själv. (Ta med en vän!) Helgbokningen sker direkt till info@forvaltarforeningen.se snarast då vi bara kan hålla den reservationen 5 dagar. Konferens Konferensen äger rum på Olarsgården som har den modernaste konferensanläggningen i Sälen.

Skidåkning I konferensen ingår ½ dags liftkort med flera möjligheter till skidstunder. Anmälan Konferensvärd är Alin & Hedenlund Fastighetsförvaltning AB.

Du anmäler dig genom att fylla i formuläret längre ned på sidan. Vi vill ha din anmälan senast den 5 mars.

Kostnaden för konferensen är 5 850 kronor exklusive moms, som faktureras efter att anmälan mottagits. Då ingår kursmaterial, mat och ädel dryck, samt logi.

Vi är begränsade till 22 deltagare, först till kvarn gäller. Vi ses i Sälen!

Styrelsen

Lunchmöte med Rune Thomsson & Robert Ström

Rune Thomsson & Robert Ström informerade, vid detta alltid välbesökta första lunchmötet på året, om vad som kommer att hända inom vårt verksamhetsområde under 2013. På agendan stod bl.a.
-Andrahandsuthyrning av bostadsrätt
-Friare hyressättning vid uthyrning av bostadsrätt och ägarlägenheter

Rättsfall:
-Skadestånd för hyresgäst vid vattenskada
-Flera hyror obetalda, vilken skall anses betald om bara en betalas

Detta ägde rum torsdagen den 31 januari 2013 på Landahl Advokatbyrås nya lokaler som även dagen till ära bjöd på både lunch och visning av sina lokaler!

Vårens aktiviteter 2012

Årsmötet 2012 den 23 april 2012

Årsmötet på toppen av Wennergren Center i den festvåning som Fabege och Sabis precis hade färdigställt, var en mycket lyckad tillställning.

Vi hade rekordmånga medlemmar och gäster (50) och fick en väldigt väl genomförd presentation av Fillipa Kull från Stockholm Life om den nya Hagastaden och de stora arbeten som pågår för att skapa en vetenskapsstad i världsklass. Även utvecklingen av Karolinska Institutet och Univeristetssjukhuset belystes väl och för den som vill veta mer rekomenderar vi att följa länken till http://www.hagastaden.se/.

Ett stort och varmt tack också till Fabege och Sabis som serverade en utsökt meny – Anna, Jan och Jenny på Sabis gjorde ett storartat arbete!

Årsmötet valde också in nya medlemar som återfinns under styrelsefliken  samt biföll våra nya moderniserade stadgar, ett arbetet som slutföres vid nästa stämma då de antas slutligt.

Förslaget till ändring av stadgarna återfinner du här : Stadgar gamla och nya 120319

Inbjudan till årsmöte 2012 för Föreningen Stockholms Fastighetsförvaltare

Vårens konferens 2012!

Vi var i Kiruna och alla var mer än nöjda! Nu har vi varit hemma en vecka och efter Påsken återfinner Ni en första rapport om vad vi lärde oss.

Kiruna LKAB 540 m under jord

En av föreningens mer ambitiösa projekt hitintills är Vårkonferensen 25-27 mars, förlagd till Kiruna, Där ska vi studera omvandlingen och den successiva flytten av Kirunas centrala delar. Detta är en av de riktigt stora samhällsbyggnads- och bevarandefrågorna i vår samtid, en samhällsförändring med global räckvidd – logistik och restaureringskonst på sin spets. Vad allt det kan innebära för alla intressenter i kommunen som t ex fastighetsägare, hyresgäster, företag, infrastrukturen. Hur gör man? Hur tänker man? Samtliga fråge-ställningar inom vår bransch ställs på sin spets, missa inte att vara med och sök svaren. Lite om vad vi kan förvänta oss av besöket ovanför polcirkeln ser Du på detta klipp. http://www.youtube.com/watch?v=9xh2m5scQEw

Här är länken till den gällande inbjudan – Inbjudan Kiruna 2012 och här är programmet för konferensen PROGRAM KIRUNA 2012

Årets första event med Förvaltarföreningen sker redan den 30 januari då vi får besök av Chefsjuristen vid Fastighetsägarna Sverige, Rune Thomsson som skall informera om hyres- och fastighetsjuridiken och  allt som kommer att ske 2012.

Hösten aktivteter 2012

Inbjudan till Förvaltarföreningens höstkonferens
10-12 oktober i London

Välkommen att följa med till London där vi bland annat ska se vad som händer med de stora
byggprojekt som
färdigställts till Olympiaden och som nu ska ställas om.
Därtill får vi spännande möten med engelska fastighetsutvecklare samt en fördjupad inblick i den
nya tidens student- och compact living bostäder.

Vidare ska vi där ägna oss åt jämförelser av lokalhyror, de nya mycket efterfrågade A2-kontoren
samt en fördjupning inför nya allmänna fastighetstaxering 2013.
Att Londons mat och nöjen är oöverträffade, ska så klart också kontrolleras.
Program (OBS preliminärt)
Onsdagen den 10/10

Samling Arlanda Kaffe 08.30

09.00
Orientering om London i dag – affärsklimatet miljön och framtiden.
Jenny Gardner, Director for UK Trade & Investment, Brittiska ambassaden. Flyg till London Gatwick
(gratis wi-fi ombord > tack Norwegian!)

Incheckning & Lunch 12.30-13.30
The Cumberland hotel är en modern stil-ikon belägen vid Hyde Park med ett ultramodernt
konferenscenter och egen Michelinkrog.
I konferenspriset ingår delat 2-bäddsrum för två nätter, enkelrum ordnas mot tillägg. Likaså går
det att stanna i London över helgen mot en tillkommande kostnad!
14.00 Guidad tur med egen buss ”Att återvinna en OS stad – London post-Olympics”
Vad kommer att ske med det ca 20 km2 stora området?
16.00 Ny allmän fastighetstaxering 2013 – tips och råd
Många betalar felaktigt för mycket fastighetsskatt.
Här går vi igenom hur man ska undvika fällor och fel inför den nya fastighetstaxeringen 2013.
Föreläsare är Andreas Adolphsson, Grant Thornton, som har stor erfarenhet inom ämnet och har
arbetat inom f.d. RSV. Han har även varit förordnad expert i utredningar avseende
fastighetstaxering.

17 – 19 egen tid (bredvid hotellet ligger såväl Selfridges som ett par utmärkta pubar)
19.00 samling inför middag
09.00 Framtidens kontor A2- aktivitetsstyrd arbetsmiljö, trend eller nödvändighet?
Torsdag
Förändringar i människors arbetssätt kräver en ny syn på arbetsplatserna. Ett av de senaste
begreppen är
A2-kontoren. Varför finns A2, hur fungerar det och framförallt hur ser den framtida utvecklingen
ut?
Vi får hjälp med att reda ut begreppen av Peter Ullstad från Codesign, arkitekt med ett förflutet
på KTH Arkitektur och som nu tillsammans med bl.a. Tele2, Brostaden och AMF Fastigheter, är i
framkanten av de nya sätten att mer effektivt utnyttja kontoren, både utifrån ett mänskligt och
kommersiellt perspektiv.

10.30 – 13.30 Compact living – ett säkert tillgångsslag med långsiktiga intäkter (inkl. lunch)
Flera stora fastighetsbolag siktar in sig på den brittiska marknaden för student- och compact
living bostäder. Vi ska besöka den första byggplatsen i Islington, där investerare tillsammans med
ytterligare tre etableringar, skapar en portfölj bestående 1850 bäddar med ett sammanlagt värde av
ca £350 miljoner. Vi får en teknisk såväl som ekonomisk inblick för denna nya typ av studentboende,
som passar lika väl som övernattningslägenheter, s.k. compact living och som det kanske borde
finnas fler av i Stockholm?

14.00 – 16.00 Lokalhyror – föredragning och jämförelser. (inkl. eget grupparbete)
Ett av de stående inslagen på höstkonferensen är genomgång av de gällande lokalhyror och de därpå
följande grupparbetena – här sätts nivåerna för årets villkorsändringar.

17 – 19 Egen tid 19.00 Samling för champagneskål och middag

Fredag

09.00
Vi kommer att besöka Christopher Rayner som är ansvarig för finans och investering på Vectis
Property Group. Bolaget har fastigheter i både London och Stockholm och Christopher är unikt
positionerad för att ge oss en bild av vad som förenar respektive skiljer mellan dessa marknader,
samt vad det finns att lära av London, en stad med några av Europas högsta hyresnivåer. Ett möte
som förhoppningsvis också kommer ge oss en insikt i hur deras företag ser på sin vardag, marknaden
och framtiden.

11.00 Utcheckning /bagageförvaring
Sedan tar vi tunnelbanan till London Bridge där vi stannar för lunch och lite matshopping under
järnvägsbroarna som bildar taket till magiska Borough Market – en av Londons mest populära
matmarknader.

På promenadavstånd från marknaden finns sedan ett par väldigt olika sevärdheter, men med det
gemensamt att alla är i världsklass. Vi väljer vår egen favorit för att sedan återsamlas för avfärd
mot flyget. Hemkomst 23.40 svensk tid.
Tate modern med en utställning om Edvard Munch
Shakespeare-teatern The Globe med allt om Shakespeare och det London han levde i. Londons Imperial
War Museum – det definitiva armemuseet.
Här ligger också London Eye, Europas största pariserhjul, liksom übersmarta designvaruhuset Oxo.

Kostnaden 10 300 kr ex. moms/person, vilken inkluderar flygresa, inkvartering i dubbelrum,
(enkelrumstillägg är totalt 2.530 kr) måltider och gott vin, konferensavgift och utflykter.
Arrangör Alin & Hedenlund Fastighetsförvaltning AB som fakturerar avgiften i förskott. Gäst/er får
medfölja till samma förmånliga pris. Platserna är begränsade till 35 deltagare och först till kvarn
gäller. Anmälan sker senast 2012-09-13, därefter kan inte flygpriserna garanteras..

Mera praktisk information sänds ut tillsammans med bokningsbekräftelser och biljetter. Enklast gör
Du Din bindande anmälan via föreningens hemsida www.förvaltarföreningen.se eller via e-post
info@forvaltarforeningen.se .

Frågor ställs till Anna-Karin Lindström på annakarin@fahlinforvaltning.se alternativt Ted Örneborn
på ted.orneborn@hebafast.se
Varmt välkomna!
Styrelsen

Pop-up Lunch

LUNCHMÖTE Pop-up lunch med Thorsten Åsbjer – Humlegården!

Som utlovat inleder vi nu vår serie med pop-up luncher. I korthet går det ut på att vi med kort
framförhållning och med ett mycket begränsat antal medlemmar, äter en lunch tillsammans med någon
av de aktörer som verkligen skapar vår stad eller på annat vis har stor betydelse i vår vardag.

Humlegården är med sina 80 anställda och ett värde om ca 25 miljarder kronor i ett 70-tal
fastigheter på en yta runt 700 000 m2, en av de största aktörerna på Stockholms fastighetsmarknad.

Stora fastighetsägare finns det ändå relativt gott om. Det som gör mötet med Thorsten (vice-VD med
ansvar för förvärv/förädling) så spännande, är dels att man arbetar med storskaliga nyproduktioner
såsom Swedbanks nya huvudkontor med 2500 arbetsplatser, dels större innerstadsförädlingar som
Riddaren 17-18 (Riddargatan/Nybrogatan) där vi hoppas få del av ännu ej publicerad information om
projektet.

Detta kombinerat med att Humlegården tar miljöfrågorna på största allvar och inte ”för att alla
andra gör det” gör att vårt samtal bokstavligen kommer att handla om allt mellan himmel och jord.

Lunchmötet äger rum kommande onsdag den 21 november 2012 kl 12.00 – ca 13.30 på Restaurang
Muntergök Grev Turegatan 56 (hörnet Karlavägen / Grev Turegatan – Vi samlas vid restaurangens
entré.)

Är Du intresserad så välkommen med anmälan, antalet platser är begränsade till 11 st!
Och som Du förstår så är hela utmaningen att vara snabb på avtryckaren..

Kostnaden inkl lunch blir 250.-/person, vilket faktureras i vanlig ordning. Anmälan är
bindande.

Teknikkväll hos Einar Mattson Byggnads AB

KVÄLLSMÖTE – Teknik

Tisdagen den 11 december träffas vi för att få information om nyheter i PBL och annat smått och
gott. Något att tänka på inför det stundande 2013…

Föreläsare är Hans-Olov Näsström
– Nya PBL, sanktionsregler. Vad kostar det att inte följa reglerna?
– PBL Kunskapsbanken. En sida som du kan ha nytta av.
– Boverket mildrar krav på hissar. Kan jag spara pengar?
– Budgetpropositionen. Vad händer under 2013 om förslaget går igenom?
– Enklare stambyten med prefab-badrum. Vi avrundar med något att äta och dricka.
Kvällsmötet äger rum tisdagen den 11 december 2012 kl. 17.00 – ca 20.00 hos Einar
Kvällsmötet äger rum tisdagen de
Mattsson på Rosenlundsgatan 58.

Höstens aktiviteter 2011

LUNCHMÖTE – blockuthyrning av bostäder. Regler och bruk, bra eller dåligt?  ( Lunchmöte-20111003 )

Höstkonferens i Örebro samordnad av Göteborgs Förvaltarförening 3GF.
Torsdagen den 17:e till Fredagen den 18:e november. För en detaljerad inbjudan  – klicka här >>> G3F Konferens 2011

Förläggningen blir välkända hotell Behrn och på programmet kommer bl.a. stå |Juridik| Avfallsteknik| Ny elteknik|Fjärrvärme & Vatten|

Lokalhyresinformation med grupparbete samt det senaste om bostadshyrorna 2012.
Onsdagen den 30/11 17.45 – 19.30. För en detaljerad inbjudan  – klicka här >>> ALLT OM HYRA